søndag 29. april 2012

Kapittel 20: Øst og Vest


1. Formålet med opprettelsen av FN var å skape en verden uten kriger og konflikter. Stormaktene fikk vetorett i FN og kan dermed stoppe et hvert vedtak de er uenige i.
2. Nato og Warszawa-pakten var militærallianser som ble opprettet under den kalde krigen. Etter den kalde krigen ble Warszawapakten oppløst, mens Nato fortsatt eksisterer.
3. Koreakrigen brøt ut på grunn av at Sovjetunionen og USA rykket inn fra hver sin side under andre verdenskrig. Amerikanerne overførte makten i sør til en regjering som støttet seg på høyere offiserer og rike godseiere, mens Sovjetunionen satte inn kommunistisk styre i nord. I juni 1950 angrep nordkoreanerne Sør-Korea. Koreakrigen endte med at Korea fortsatte å være delt i to land: Nord-Korea og Sør-Korea.
4. Cubakrisen gjorde at supermaktene for alvor forsto risikoen ved å bruke kjernefysiske våpen. Dette førte til at det ble gjennomført enkelte tiltak for å fremme avspenningen.
5. Med terrorbalanse mener man maktbalanse som består i at partene avskrekkes fra angrep på grunn av motpartens gjengjeldelseskraft.
6. Bakgrunnen for Vietnamkrigen var at Vietnam i 1954 ble delt på midten. Den nordlige delen ble styrt av det vietnamesiske kommunistpartiet, mens USA støttet et korrupt diktatur i sør. I den sørlige delen sto forskjellige politiske retninger mot hverandre, og en opprørsbevegelse blant fattige bønder ble støttet av Nord-Vietnam. Ettersom USA støttet regjeringen, ble det krig mellom USA og Nord-Vietnam, som altså støttet opprørerne.
7. Virkningene Sovjetunionens invasjon i Afghanistan fikk var at mulighetene for avspenning ble mindre, over en million menneskeliv gikk tapt og fem millioner flyktet over grensene til Iran og Pakistan.
8. Årsakene til at det var vekst og politisk stabilitet i de fleste vestlige land i perioden 1945-75 var lav oljepris, vekst gjennom gjenreisning etter krigens ødeleggelser, Marshallplanen, stabile valutaforhold, lav arbeidsløshet, høyere andel kvinner i arbeid og keynesianisme
9. Med begrepet velferdsstat mener man en stat som styres ut fra det syn at myndighetene har ansvar for alle borgernes sosiale velferd. Med forbrukersamfunn mener man et samfunn med høyt forbruk per innbygger.
10. Konsekvensene den økonomiske veksten har fått for natur og miljø er høyere utslipp av CO2 og andre klimagasser og mer press på naturressursene.
11. De viktigste årsakene til det samarbeidet som etter hvert har utviklet seg til EU var at man ønsket å skape sikkerhet, fred og frihandel mellom statene.
12. USA kan ikke kalles en smeltedigel i særlig høy grad. Forskjellene på de ulike gruppene i USA er fortsatt store. Likevel har forskjellene blitt mindre med tiden.
13. I årene etter 1945 hadde USA en lederposisjon når det gjaldt økonomi, militæret og det kulturelle. At det økonomiske forspranget til USA har minsket, noe som har en sammenheng med utgifter til kriger, at andre land, for eksempel Kina, har halt innpå i den teknologiske utviklingen, og mangel på velferd er tegn på at USAs makt i dag er svekket.
14. At det er bedriftene som sørger for folks velferd er særtrekk ved den japanske velferdsmodellen.
15. Landene som lå i området som ble kjent som østblokken var Russland, Estland, Latvia, Litauen, Hviterussland, Moldova, Ukraina, Georgia, Armenia, Aserbajdsjan, Turkmenistan, Usbekistan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Kasakhstan. Overgangen til kommunistisk styre i disse landene skjedde ved ideologisk ensretting, forbud mot politisk opposisjon og ved heving av levestandard.
16. Opprøret i Øst-Berlin i 1953 og oppstanden i Ungarn i 56 er eksempler på opprør mot det kommunistiske styre. Resultatet av disse opprørene var at misnøyen spredte seg og til og med at krefter innenfor kommunistpartiene ønsket endring.
17. Glasnost, offentlighet eller åpenhet, og perestrojka, omstrukturering, er endringer som ble iverksatt i Sovjetunionen av partileder Mikhail Gorbatsjov. Endringene innebar mer ytringsfrihet, økt satsning på teknologi, vitenskap og innføring av en begrenset form for markedsøkonomi.
18. Det har vært en rekke kriger i det tidligere Jugoslavia etter 1990. I 1991 var det krig mellom Serbia og Slovenia og mellom Serbia og Kroatia, i 1992 var det krig mellom de ulike befolkningsgruppene i Bosnia-Hercegovina, der Kroatia og Serbia støttet hver sin side, og mot slutten av 1990-tallet ble det krig da Kosovo prøvde å løsrive seg fra Serbia. Utfallet av disse krigene har vært at Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Serbia, Montenegro og Makedonia alle er selvstendige stater, mens Kosovo er delvis selvstendig.

4 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Hei, takk for den fine fasiten. Jeg savner mer på spørsmål 5 og 14, ellers ser det ganske bra ut. Fortsett å lage fasiter for å hjelpe oss.

    SvarSlett
  3. Hei, takk for den fine fasiten. Jeg savner mer på spørsmål 5 og 14, ellers ser det ganske bra ut. Fortsett å lage fasiter for å hjelpe oss.

    SvarSlett