fredag 17. februar 2012
Kapittel 3: Norsk forhistorie
1. Det ble mulig for mennesker å bo i Norge rundt år 9000 f.Kr.
2. De første menneskene i Norge levde av sanking, fiske og fangst og var nomader. De levde i enkle boliger som skinntelt, torvhytter, eller under hellere, det vil si klippeframspringsom ga ly for regn og vind. Ettersom menneskene var jeger og sankere trengte de store områder for å klare seg og siden menneskene stadig var på vandring kunne ingen eie mer enn de kunne bære med seg. Derfor var det lite rom for sosiallagdeling.
3. De første sporene av jordbruk i Norge stammer fra ca. år 4000 f.Kr.
4. Bronsen praktiske nytte var at man kunne lage mer effektive redskaper som førte til økt spesialisering i jordbrukssamfunnet.
5. Et langhus er en større hustype som man i Norge begynte å bygge rundt 1500 år f.Kr. Husene kunne være opptil 25 meter lange og 8 meter brede og hadde stråtak og vegger av leirklint flettverk. I langhusene bodde det både mennesker og dyr, i hver sin ende.
6. Fordeler med jern i forhold til bronse er at jernmalm var lett å finne i norsk natur og kunne dermed i prinsippet utvinnes av alle som mestret teknikken. I tillegg var jernredskaper mer effektive enn bronseredskaper.
7. Grunnen til at tilgangen på jern kunne føre til befolkningsøkning er at tilgangen på jernredskaper jorde arbeidet på åkrene lettere og bidro til at avlingene økte. Dermed kunne jordbruket drives mer intensivt og gi livsgrunnlag for flere mennesker. I tillegg gjorde jernøkser det enklere å rydde unna skogen.
8. Gravhauger for mektige høvdinger er vitnesbyrd på økt sosial lagdeling i jernalderen.
9. Konsekvenser av nordmennenes kontakt med romerne var for eksempel mange nye varer, som våpen, vin og glass og at nordiske soldater som gjorde tjeneste i romerhæren fikk verdifull trening og kunnskap om krigføring og organisering. Dette førte til økt militarisering av samfunnet. Kontakten med romerne førte også til at romerske mål- og vektsystemer ble tatt i bruk, og den omfattende handelen kan ha ført til at nordboerne utviklet sitt eget skriftspråk etter romersk mønster, nemlig runealfabetet.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar