onsdag 7. mars 2012

Kapittel 5: Asia og Midtøsten i middelalderen


1.      Det første kinesiske keiserdømmet ble opprettet i år 221 f.Kr.
2.      De viktigste grunnene til at Kina var et samlet rike mesteparten av den perioden som dekkes i dette kapitlet er at de hadde en sterk sentralmakt med en stor hær. De fikk en sterk sentralmakt ved at de som ledet landet fikk sine stillinger på grunn av dyktighet, kunnskap og eksamener og ikke ved arv.
3.      Kina klarte å produsere nok mat til en voksende befolkning blant annet ved å utvikle nye rissorter som klarte seg bedre i tørke og modnet fortere slik at det kunne høstes to avlinger i året. Staten ga også støtte for å gjøre det lettere for småbønder å kjøpe såkorn og jernploger.
4.       Silke, porselen og te er noen av de viktigste handelsvarene som kineserne eksporterte til andre land.
5.      Hensiktene med de kinesiske flåteferdene var å vise at ingen kunne måle seg med Kina i makt og storhet. Flåteferdene gikk til steder som Vietnam, Thailand, Indonesia, Sri Lanka, India, Kenya, Tanzania og havner ved Middelhavet.
6.      Grunnen til at den kinesiske keiseren ga ordre om å stanse flåteferdene i 1430-årene er at mange ved hoffet mente at det var viktigere å bruke penger og arbeidskraft på å styrke jordbruket, som både sørget for mat og skatteinntekter til staten. Dessuten mente de at det var viktigere å forberede seg på angrep fra sentralasiatiske rytterfolk som mongolene.
7.      Hele Sentral-Asia, det nordlige Kina, store deler av India, Tibet, Afghanistan, Tyrkia, store deler av Russland, Ungarn, Polen og deler av Østerrike ble underlagt mongolenes herredømme.
8.      At islam er en monoteistisk religion innebærer at de kun tror på én gud.
9.      Muhammads ferd fra Mekka til Medina markerer begynnelsen på den islamske tidsregningen.
10.  At Muhammad skapte et arabisk felleskap både ved å bruke religiøs omvendelse og militære erobringer, at felles ritualer og bønner skapte samhold, det at mange arabere avga et hellig løfte om å kjempe for at alle mennesker skal underkaste seg Allah, tanken på rikdommer og jordeiendommer i krigsutbytte, og det at misnøye med tunge skatter gjorde at folk mange steder ønsket nye herskere velkommen er noen av årsakene til at islam så raskt ble spredt til så store deler av verden.
11.  En kalif er den øverste den øverste islamske lederen. Kalif betyr etterfølger eller stedfortreder. Den varige konsekvensen av striden om hvem som kunne velges til kalif er det endelige bruddet mellom sjiamuslimene og sunnimuslimene.
12.  Betydningen islam hadde for de vitenskapelige framstegene under Abbasid-kalifatet er at religionen skapte møteplasser, som Bagdad og Kairo, der folk fra mage kulturer møttes og utvekslet kunnskap.
13.  De viktigste grunnene til at det islamske storriket gikk under på 1200-tallet er at det ble vanskelig å styre et så mangfoldig og vidstrakt rike, misnøye med skatter, opprør, angrep fra tyrkiske inntrengere, europeiske korstog og rytterfolk fra Mongolia.
14.  Det Indiahavet var velegnet for sjøtransport, arabisk språk og samme standard for mål, vekt og mynt bidro til å fremme handelen rundt Indiahavet.




2 kommentarer: