tirsdag 27. mars 2012

Kapittel 8: Oppdagelser, kolonier og slavehandel


1. Grunnen til at det var så viktig å finne sjøveien til India var at en slik direkte sjøvei ville gi økonomiske gevinster og uavhengighet av arabiske kjøpmenn som tidligere hadde kontrollert mesteparten av handelen. Grunnen til at Portugal og Spania var de første som kastet seg inn i dette kappløpet er at konkurransen mellom italienske handelsbyer, Portugal og Spania var blitt hardere. Portugal hadde fordel av sin geografiske beliggenhet, mens Spania kastet seg inn i kappløpet fordi det spanske kongeparet var i pengeknipe fordi det var så dyrt å føre kriger, samtidig som de var opptatt av å omvende verden til kristendommen.
2. Kristoffer Columbus ga den amerikanske urbefolkningen navnet indianere fordi han trodde han var kommet til India. Dermed ga han befolkningen navn etter stedet han trodde han var på.
3. Grunnen til at spanierne klarte å erobre de store rikene i Latin-Amerika på så kort tid er at de hadde våpen og dyr som var ukjente for indianerne, samtidig som europeerne brakte med seg sykdommer som drepte flere millioner mennesker.
4. Gull, sølv, sukker (opprinnelig fra Asia), mais, kaffe, bomull (opprinnelig fra Asia), kakao, potet, skvåsj, avokado, paprika, tomat og Ananas er metaller og landbruksvarer kolonimaktene hentet fra Latin-Amerika.
5. De viktigste kjennetegnene ved de latinamerikanske kolonisamfunnene er at det var et samfunn med mange forskjellige folkegrupper, religioner, kulturer og klasser. Øverst sto dem som var sendt ut av den spanske staten og kirken for å styre koloniene, deretter kreoler, det vil si hvite av spansk ætt født og hjemmehørende i koloniene, mestiser, deretter folk som var av blandet indiansk og spansk herkomst, deretter den indianske urbefolkningen og aller sist afrikanske slaver.
6. De fleste slavene som ble hentet fra Afrika havnet i Karibia. Dette har gjort at det i disse landene er en svært høy andel personer med vest-afrikansk opprinnelse og lav andel urbefolkning.
7. Måten koloniseringen av Nord-Amerika skiller seg fra koloniseringen av områdene lenger sør er at det ikke var organisert erobring med militære styrker, men en gradvis etablering av nybyggerkolonier. De tvang som regel ikke urbefolkningen til å arbeide for seg, men de fleste ble fordrevet eller utryddet.
8. Slavehandelen gjorde at befolkningen i Afrika sank betraktelig og at forskjellene mellom rik og fattig ble større.
9. Den atlantiske trekanthandelen gikk ut på at europeiske plantasjeeiere hentet afrikanske slaver til Nord- og Sør-Amerika for å dyrke sukkerrør, sukkeret ble fraktet til Europa, mens tøystoffer, kniver, jernredskaper og brennevin ble solgt av europeiske kjøpmenn i afrikanske havner. Asia ble også knyttet til dette blant annet ved at britiske skip hentet bomullstekstiler i Asia for videre salg i Afrika.
10. Den første jordomseilingen fant sted i 1519. Den førte med seg kunnskap om at det lot seg gjøre å seile rundt hele kloden og det ble mulig å tegne et verdenskart som viste nesten alle deler av verden.

6 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. wow, deili. Mekket en rulig 5+ på historie prøven. Chillern

    SvarSlett
  3. så flink du er driver med disse oppgavene nå deilig å ha en liten ekstra pekepinne selv om jeg vil gjøre det selv hvis man sitter helt fast slipper jeg å bruker evigheter for å se om jeg er på rett spor hilsen en som tar rivatist eksamen om to uker wish me Luck :)

    SvarSlett