søndag 22. april 2012

Kapittel 15: Krig og krisetid


1. Maktbalansen mellom europeiske stater ble avløst av en todeling ved at Tyskland, Østerrike-Ungarn og Italia gikk sammen i Trippelalliansen, mens Frankrike, Russland, og Storbritannia gikk sammen i trippelententen.
2. Østerrike-Ungarn erklærte krig mot Serbia etter at den Østerrikske tronfølgeren ble skutt i Sarajevo av en terrorist fra den hemmelige serbiske organisasjonen Den svarte hånd. Deretter ga Østerrike-Ungarn Serbia et ultimatum, som Serbia ikke innfridde. 28. juli 1914 erklærte Østerrike-Ungarn krig mot Serbia.
3. Bakgrunnen for at vi bruker begrepet verdenskrig er at selv om de krigene landene først og fremst var europeiske, tillegg til USA og noen asiatiske land, hentet kolonimaktene soldater fra hele verden.
4. Hovedbudskapet i president Woodrow Wilsons 14 punkter var at nasjonal selvbestemmelsesrett skulle gjelde i de tapende områdene. Han ville også at statene skulle gå sammen i en internasjonal organisasjon som kunne sikre verdensfreden, Folkeforbundet.
5. På Versailles-konferansen ble det bestemt at Tyskland måtte betale enorme krigserstatninger, avgi områder til Frankrike og Polen, gi fra seg koloniene sine, oppheve verneplikten, ikke kunne ha en hær på over 100 000 mann og ikke kunne ha flyvåpen eller ubåter.
6. Et selvstendig Polen, Estland, Latvia, Litauen, Finland, Tsjekkoslovakia, Østerrike, Ungarn og Jugoslavia er de nye statene som ble dannet i Øst-Europa etter krigen.
7. Krigen bidro til økonomisk krise i tiden etterpå blant annet på grunn av at land i andre verdensdeler enn Europa hadde måttet øke sin produksjon svært mye under krigen fordi de europeiske landene hadde mangel på arbeidskraft fordi så mange deltok i krigen. Etter krigen tok de europeiske landene opp igjen sin egen industri- og jordbruksproduksjon. Resultatet ble overproduksjon og økonomisk krise for mange utenomeuropeiske land som fikk vanskeligheter med å få omsatt sine varer. Under krigen hadde også de europeiske landene måttet drive enorm jern- og stålproduksjon fordi det trengtes til kanoner, mitraljøser, geværer og annet militært utstyr. Etter krigen måtte mye av industrien legge ned, noe som skapte arbeidsledighet.
8. Noen av de viktigste tiltakene i New Deal var at bankerne børsene ikke fikk opptre like fritt som før, arbeidsløse ble satt til å bygge veier, bruer og offentlige bygninger. Staten betalte. Det ble opprettet arbeidsleirer for ungdom og i Tennessee-dalen bygde staten en rekke store demninger og kraftverk.
9. De europeiske stormaktenes posisjon utenfor Europa ble utfordret ved at nasjonalismen i den arabiske verden og India retter seg mot europeisk kolonistyre.
10. Virkemidlene Gandhi brukte i kampen mot den britiske kolonimakten var en fredelig protestmarsj og egen framstilling av salt.

2 kommentarer: