søndag 29. april 2012

Kapittel 21: Frigjøring og utvikling i den tredje verden


1. De viktigste grunnene til avkolonisering var at de europeiske stormaktene sto svekket tilbake etter andre verdenskrig. I tillegg hadde krigens og nazismens råskap knust mange europeeres forestilling om å være et “opphøyd” folkeslag med rett til å herske over alle andre. I Atlanterhavserklæringen i 1941 het det dessuten at krigen ble ført for å framme demokratiet i verden og for at alle land skulle ha rett til nasjonalt selvstyre. En annen faktor var at Sovjetunionen og USA begge oppmuntret til avkolonisering. Folkets kamp for frihet hadde også stor betydning for avkoloniseringen.
2. De viktigste årsakene til konflikter i Afrika etter avkoloniseringen er de kunstige grensene kolonimaktene hadde trukket opp, kamp om olje og andre mineralressurser og kamp for demokrati.
3. Det sørafrikanske apartheidsyret gikk ut på at det hvite mindretallet holder resten av befolkningen utenfor all økonomisk og politisk makt. Årsakene til at apartheidstyret ble avskaffet er opprør fra befolkningen, og økonomiske sanksjoner av regimet fra store deler av resten av verden.
4. Grunnen til at India ble delt ved selvstendigheten i 1947 er at befolkningen var delt av hinduer og muslimer. Mange mente at India egentlig besto av to nasjoner med forskjellig religion, historie og kultur. Konsekvensene delingen fikk var krig o masseflyttinger. Over én million mennesker ble drept, mens rundt 15 millioner brøt opp eller ble fordrevet fra hjemmene sine. Senere har det blitt flere kriger mellom landene og begge land har blitt atommakter.
5. Kommunistpartiet i Kina kom til makten etter en blodig borgerkrig der nasjonalistpartiet tapte for kommunistene på tross av nasjonalistene ble støttet av USA. I oktober 1949 rykket revolusjonsstyrkene inn i Beijing, der Mao Zedong kunne utrope Den kinesiske folkerepublikken.
6. At jord ble overført fra storbønder til fattigfolk som ble samlet i kollektivbruk og satsning på industri, utdanning, helsestell og kvinnenes levekår er sosiale framsteg som ble gjort i Kina etter revolusjonen.
7. Grunnen til at “det store spranget” i Kina ble en katastrofe er at ingen ville innrømme at planen slo feil, noe som førte til feilrapportering. Samtidig ble Kina rammet av oversvømmelser i sør og tørke i nord.
8. Det ble innledet en del forandringer i Kina etter Mao Zedongs død. Det ble åpnet for markedsøkonomi og privat eiendomsrett til jord, samtidig som utenlandske industriselskaper ble ønsket velkommen.
9. Cuba skiller seg ut i Latin-Amerika ved at de, i motsetning til de fleste andre latinamerikanske land ikke innførte kapitalistisk økonomi, men derimot knytet bånd til Sovjetunionen. Cuba skilte seg også ut med gratis skolegang, helsestell for alle, lav spedbarnsdødelighet og høy levealder.
10. Bakgrunnen for demokratiseringen i de fleste latinamerikanske land fra 1980-årene var sosial misnøye etter økonomisk nedgang, og motstand mot brutal undertrykking.
11. Rollen oljeressursene har spilt i Midtøsten er at det har ført til økonomisk vekst, men også en rekke kriger og konflikter, som vesten, spesielt USA, har engasjert seg sterkt i.
12. Bakgrunnen for opprettelsen av staten Israel var jødisk innvandring til Palestina, som var i samsvar om tanken om Palestina som et eget jødisk hjemland. Etter Nazi-Tysklands folkemord på jødene ble denne ideen forsterket. Grunnen til at opprettelsen av staten Israel vakte så sterke reaksjoner blant palestiner og i arabiske land er at den palestinske lokalbefolkningen også kjempet for en selvstendig stat og derfor motsa seg å bli fratatt områder de oppfattet som sine.
13. Høyere råvarepriser, fjerning av høye tollmurer, bedre adgang til moderne teknologi, mer utviklingshjelp, billigere lån og økt innflytelse i Verdensbanken og IMF var viktige krav i kampen for en ny verdensordning i 1970-årene. De færreste av kravene ble oppfylt og forskjellene i verdenssamfunnet har økt.
14. Grunnen til at mange land i Afrika og Latin-Amerika ble rammet av gjeldskrise i 1980-årene er at råvareprisene sank og mange land måtte betale mer i renter og avdrag enn de mottok i bistand.
15. Med det “asiatiske mirakelet” mener man at mange land i Asia opplevde rask vekst fra 1960-årene. I første omgang satset de på å beskytte sitt eget næringsliv mot utenlandsk konkurranse, mens de i neste omgang satset på et eksport til utlandet.

1 kommentar: